Huurtoeslag

Is uw huur te hoog voor uw inkomen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.

Regels rond huurtoeslag, huurprijzen en inkomensgrenzen zijn ingewikkeld. Ze veranderen ieder jaar een beetje. En soms een boel. Per 1 januari van 2020 zijn de regels op nogal wat punten veranderd. Hebt u nu al huurtoeslag, maakt u zich dan geen zorgen.

Wilt u huurtoeslag aanvragen? De regels zijn een beetje versoepeld. Maar over het eigen vermogen zijn ze strenger geworden. De website van de Woonbond legt het goed uit:  
Inkomensgrenzen
Normen en grenzen huurtoeslag

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Als mijn huur boven de huurtoeslaggrens uitkomt, krijg ik dan nog wel huurtoeslag?

Wanneer u op dit moment huurtoeslag ontvangt, dan krijgt u die uitgekeerd tot €737,14 (de maximale huurtoeslaggrens). Ligt uw huurprijs daarboven, dan is het bedrag erboven voor eigen rekening.

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Als u de nieuwe huurprijs via de Belastingdienst doorgeeft, passen zij uw huurtoeslag aan. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon 0800 - 05 43. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Heb ik recht op huurverlaging?

U kunt huurverlaging bij ons aanvragen als u voldoet aan 3 voorwaarden: 

  1. U woont in een sociale huurwoning met een rekenhuur* die hoger is dan de maximale grens voor huurtoeslag (€737,14).

  2. U krijgt op dit moment geen huurtoeslag.

  3. U komt in aanmerking voor huurtoeslag op basis van uw inkomen en huishoudsamenstelling als uw rekenhuur wordt verlaagd naar €737,14. 

*rekenhuur = kale huurprijs + eventuele kosten voor schoonmaak, lift en gemeenschappelijke verlichting

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

De Belastingdienst gaat over de huurtoeslag. Daaraan moet u de wijzigingen doorgeven. Zijn er wijzigingen in de samenstelling van uw gezin? Of verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de Belastingdienst. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon: 0800 - 05 43. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Hoe ontvang ik huurtoeslag?

U ontvangt de huurtoeslag van de Belastingdienst op uw bankrekening.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Huurtoeslag vraagt u aan via de site van de Belastingdienst. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon op telefoonnummer 0800 - 05 43. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

Ja, dat kan. U kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingtelefoon: 0800 - 05 43. Voor informatie kunt u ook terecht bij de gemeente waarin u woont. 

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Wilt u weten of u recht hebt op huurtoeslag?
Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.
Voor advies kunt u bellen met de Belastingdienst op telefoonnummer 0800 - 05 43.